10 top maatregelen

De volgende 10 topmaatregelen verhogen het wooncomfort en de waarde van het huis. Met het oog op de stijgende gas prijzen, hebben deze topmaatregelen ook een positief effect op de energierekening, want een goed geïsoleerde woning heeft minder stookkosten.

1. Vloerisolatie
Huizen zonder vloerisolatie verliezen veel warmte, waardoor de cv-ketel harder moet stoken en veel gas verbruikt. Door het aanbrengen van vloerisolatie verbruikt u gemiddeld 320 m3 minder gas. Dit scheelt jaarlijks ongeveer 250 euro op de energierekening. Omdat u minder gas verstookt, is er gemiddeld 600 kilogram minder CO2-uitstoot. Vloerisolatie is dus goed voor het milieu, maar het heeft nog meer voordelen, want het verhoogt ook uw wooncomfort. U heeft warmere voeten, minder last van tocht en grote temperatuurschommelingen. Ook helpt vloerisolatie tegen vocht vanuit de kruipruimte en tegen schimmelproblemen.

Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1900 euro, wat de terugverdientijd ongeveer 8 jaar maakt (link naar: isolatie.net). Om de onderkant van de vloer te isoleren, moet de kruipruimte minimaal 35cm hoog zijn. Is de kruipruimte te laag, of niet aanwezig? Dan is vloerisolatie ook mogelijk – maar minder makkelijk.

– Wilt u meer advies over de mogelijkheden voor uw woning? Neem dan contact op met het Energieloket.
– Meer lezen over vloer- en bodemisolatie.

Weinig rente op uw spaarrekening? Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een deposito spaarrekening

2. Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie
Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte is, zeker bij oudere huizen, vaak slecht (of helemaal niet) geïsoleerd. Het is eenvoudig om een spouwmuur te laten opvullen met isolatiemateriaal. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur ongeveer 800 euro. Daarmee bespaart u zo’n 260 euro per jaar, in 4 jaar heeft u de investering dus terugverdiend! Via het Energieloket kunt u navragen wat spouwmuurisolatie voor uw woning kost.
Spouwmuurisolatie heeft vergelijkbare voordelen als vloerisolatie; het brengt meer comfort in uw woning doordat de muren minder kou afgeven. Ook verstookt u minder, dus het is beter voor het milieu!

– Meer lezen over spouwmuurisolatie.

Weinig rente op uw spaarrekening? Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 11 procent op een deposito spaarrekening.
Spouwmuurisolatie4

3. Dakisolatie
Omdat warme lucht opstijgt, vormt een niet geïsoleerd dak een van de grootste energieverspillers van uw woning. De warmte die een dak zonder isolatie verliest, leidt tot hoge stookkosten. Op een verwarmde zolder, kunt u na het isoleren gemiddeld 700 euro per jaar besparen op uw energierekening. Naast het grote financiële voordeel, is dakisolatie vergelijkbaar met vloer- en spouwmuurisolatie; u verhoogt uw wooncomfort en het is beter voor het milieu.
Er zijn verschillende vormen van dakisolatie. Ontdek welke optie voor uw woning het beste is en vraag advies bij het Energieloket.

– Meer lezen over dakisolatie.

De winst van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een deposito spaarrekening.
Dakisolatie kosten2

4. Glas vervangen
Glas isolatie
Ook gewoon dubbel glas laat warmte door. Daarom is er Hoog Rendement glas ontwikkeld. Dit glas bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een ruimte: de spouw. In de spouw zit droge lucht (bij HR of HR+ glas) of een edelgas (bij HR++ of triple glas). Edelgassen isoleren beter dan droge lucht, waardoor HR++ en triple glas minder warmte doorlaten en nu de standaard zijn. Triple glas, ook wel HR+++, driedubbel glas of HR++ drievoudig glas genoemd, is wat duurder dan HR++ glas maar isoleert het beste. Dit wordt uitgedrukt in de laagste U-waarde.

Investeren in nieuw glas verbetert het wooncomfort en u verliest minder warmte. Via het Energieloket kunnen wij u adviseren over welke optie voor uw woning het meest geschikt is en hoeveel u daarmee bespaart op uw gasverbruik.

– Meer lezen over het vervangen van uw glas.

Isolerend glas levert een winst op vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een deposito spaarrekening.
Vergelijking Glas

5. Kozijnen vervangen
Kozijnen isolatie
Triple glas is soms te dik of te zwaar om in bestaande ‘draaiende’ kozijnen te passen, waardoor u nieuwe kozijnen moet aanschaffen. HR++ glas kan vrijwel altijd in uw oude kozijnen geplaatst worden. Toch is het nuttig om de oude kozijnen meteen te vervangen voor nieuwe isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Daarmee heeft u in een keer de beste isolatie voor uw ramen.
Goede isolerende kozijnen zijn er in allerlei materialen. Aan de isolatiewaarde kunt u zien of de kozijnen die uw voorkeur hebben goed genoeg isoleren ( een U-waarde van 1,3 W/m2K of minder).

– Meer lezen over isolerende kozijnen.

6. Ventilatiesysteem plaatsen
Tocht in huis is niet comfortabel. Om tocht te voorkomen kunt u naden en kieren dicht maken met tochtstrippen of ander materiaal. Let hierbij echter goed op de ventilatie. Vuile lucht moet uw woning kunnen verlaten en schone lucht moet aangevoerd worden, dit is belangrijk voor uw gezondheid. Maar door ventilatie verliest uw woning warmte en een kwart van de stookkosten wordt besteed aan het opwarmen van de nieuwe, koude lucht. Door te kiezen voor een warmte terugwin systeem kunt u energie besparen. Ook kunt u kiezen voor een ventilatie warmtepomp. Wilt u weten welk systeem voor u geschikt is? Vraag advies op maat bij ons Energieloket.

– Meer lezen over ventilatiesystemen.

7. Zonnepanelen plaatsen
zonnepanelen1
Steeds meer Nederlanders schaffen zonnepanelen aan, inmiddels liggen ze op ruim een half miljoen huizen. Er zijn meerdere voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen. Uw woning krijgt een positiever energielabel waardoor de waarde stijgt, het is goed voor het milieu en het terug leveren van stroom levert geld op.
In onze gemeente is minstens de helft van het dakoppervlak geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Wilt u weten of uw dak ook geschikt is? Op www.zonatlas.nl ziet u gratis en onafhankelijk de berekende zonne-energiepotentie van uw dak. De berekening toont hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, wat dit oplevert én hoe snel u uw investering terugverdient. Met de groene stroom van uw eigen zonnepanelen levert u een belangrijke bijdrage aan een schone energievoorziening. Doet u mee? Heeft u geen mogelijkheden om zonnepanelen op uw huis te plaatsen, maar wilt u wel in zonnepanelen investeren? Neem dan contact op met het Energieloket voor meer informatie over de burger zonnecentrale en ValleiEnergie.

– Advies op maat via het Energieloket
– Meer lezen over zonnepanelen.

8. Zonneboiler plaatsen
Zonneboiler
Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zetten zonne-energie om en zorgen zo voor warm water. Met een zonneboiler bespaart u bijna de helft van uw energieverbruik voor warm water. Daarnaast vormt het een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. In de zomer levert een zonneboiler bijna al het warme water. In de winter lukt dit niet, dan springt de combiketel of warmtepomp bij en zorgt die voor warm water.
Voor de aanschaf van een zonneboiler kunt u tot 2021 subsidie krijgen. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type zonneboiler en ligt tussen de 500 en 2200 euro.
Er bestaan twee verschillende types zonneboilers: de vlakkeplaat-collector en de vacuümbuiscollector. Wilt u weten welke zonneboiler het beste bij u past? Neem contact op met ons Energieloket of kijk op www.huisvolenergie.nl/maatregelen/zonneboiler

– Meer lezen over een zonneboiler.

9. CV-ketel vervangen
Energielabel1
Bent u toe aan een nieuwe cv-ketel? Dan was een HR-combiketel de standaard. HR-combiketels hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas. Zeker wanneer u de combiketel samen met een slimme thermostaat gebruikt.

De nieuwe norm is verwarmen zonder aardgas. U kunt daarmee beginnen door een (nieuwe) HR-combiketel te combineren met een hybride warmtepomp. Deze werkt op elektriciteit en vervangt voor een deel de functie van de ketel, door het huis te verwarmen wanneer het buiten 4 graden of warmer is. Beneden de 4 graden, slaat de HR-combiketel aan. Met een hybride warmtepomp verbruikt u minder gas.
– Meer lezen over een hybride warmtepomp.

Bent u nog niet toe aan een (hybride) warmtepomp en kiest u daarom liever voor een zuinige HR-combiketel? Kijk dan goed naar een duurzame optie, hierbij kunt u letten op de capaciteit voor warm water en de energiezuinige instellingen van de ketel. Dit zijn instellingen zoals een lagere temperatuur van het cv-water, een eco-stand voor warm water en een zuinige stand van de cv-pomp.
– Meer lezen over cv- en combiketels.

10. Warmtepomp plaatsen
Warmtepomp
Bent u eraan toe om helemaal van het aardgas af te gaan? Dan kan dat met een volledig elektrische warmtepomp. Een warmtepomp doet alles wat een cv-ketel ook doet, maar dan duurzamer. Uw CO2-uitstoot voor de verwarming daalt 35 tot 50 procent. Een warmtepomp is een soort omgekeerde koelkast, hij onttrekt warmte aan de buitenlucht of bodem. Deze warmte wordt opgeslagen in een buffervat en kan worden gebruikt voor de verwarming en/of warm tapwater.
Uw woning is geschikt voor een warmtepomp wanneer deze goed geïsoleerd is. Daarnaast is het de beste keus om hem te combineren met vloer- of wandverwarming en/of speciale radiatoren.

– Kijk op www.ErvaringenMetEnergie.nl/warmtepomp naar ervaringen van mensen die ook een warmtepomp installeerden.
– Meer lezen over het plaatsen van een waterpomp.
– Vraag advies op maat op ons Energieloket

Meer informatie

Meer lezen over de verschillende maatregelen? Kijk dan op:

u
Welke isolatiemaatregelen nodig zijn in uw woning hangt af van de isolatie die al aanwezig is.
Daarom is het belangrijk om te controleren welke isolatie er nu al in uw woning zit. Dit hangt af van het bouwjaar van de woning en de aanpassingen die vorige bewoners eventueel al hebben aangebracht. U kunt dit nakijken in (ver)bouwtekeningen, navragen bij de vorige bewoners of u kunt een isolatiedeskundige inschakelen.

 

 

 

 

 

u
Het is lastig om de kosten en baten van energiebesparende maatregelen goed af te wegen.
Om te helpen heeft Milieu Centraal een rekenmethode ontwikkeld die een realistische schatting van de kosten en baten van een energiebesparende maatregel.
Bij deze methode, wordt de energiebesparende maatregel vergeleken met de rente op een deposito spaarrekening. De rente is momenteel zeer laag, dus een maatregel levert altijd meer op! 
u

Vragen?

Gratis deskundig, onafhankelijk en persoonlijk advies? Bel het energieloket via 06-10731261 of mail: teun@energieloket-rhenen.nl

U

Meer weten over Duurzaam Rhenen?

Wilt u meer weten over Duurzame initiatieven in Rhenen?  Klik hier voor meer informatie...

Nieuws

Bekijk hier de laatste nieuwsberichten van en over Duurzaam Rhenen. Klik hier voor meer informatie...

© 2018 Duurzaamrhenen.nl