Wat kunt u doen?

 

De gemeente Rhenen is al een aantal jaar bezig met het aanpassen van de omgeving. Onder andere met vergroenen (groene schoolpleinen en plantvakken) en het maken van meer ruimte voor het opslaan van water (wadi). Ook wordt er bij nieuwbouw en reconstructie projecten rekening gehouden met de weersextremen. We kijken naar de mogelijkheden in het riool, andere bestrating en straatvorm, groen parkeren en afkoppelen. Natuurlijk is ook vergroenen en het opslaan van water hier belangrijk.

Maar als gemeente kunnen wij het niet alleen. We hebben ook u nodig. Als inwoner kunt u op verschillende manieren aan de slag om uw omgeving aan te passen. Met uw bijdrage helpt u om overlast door water, hitte of droogte te voorkomen. Door het toevoegen van meer groen helpt u ook de biodiversiteit.
Er zijn heel veel mogelijkheden waar u zelf mee aan de slag kunt. Om hier meer duidelijkheid in te brengen hebben wij een app laten ontwikkelen en een afkoppelbrigade opgezet.

 

De app: kli-maatje

Met kli-maatje kunt u berekenen hoe goed uw woning is voorbereid op de weersextremen. Door uw adres te selecteren en de keuzelijst met maatregelen in te vullen krijgt u een label. Daarnaast krijgt u advies over welke maatregelen u nog kunt uitvoeren. Deze maatregelen zijn specifiek voor uw adres.
Begin 2020 zal de app online komen.

De afkoppelbrigade

De afkoppelbrigade helpt inwoners van Rhenen bij het afkoppelen van hun woning of bedrijf. Eind 2019 zal de brigade beginnen.

Wat is afkoppelen?
Normaal gesproken wordt regenwater via dakgoten, regenpijpen en straatputten naar het riool gevoerd. Hier wordt het gemengd met vies afvalwater en gaat het naar de zuivering. De zuivering maakt het water schoon. Maar regenwater is eigenlijk al schoon. Dus het is een beetje gek om dit te mengen met vies water.

Door regenwater niet in het riool te laten stromen, maar ‘af te koppelen’ van het riool, gaat er minder water naar de zuivering. Een ander voordeel is dat het riool minder snel vol zit bij een hevige regenbui. Waardoor de kans op wateroverlast kleiner wordt. Wanneer het regenwater wordt opgeslagen (bv. in een regenton), kan dit later gebruikt worden. Bijvoorbeeld tijdens een droge periode kan dit water gebruikt worden om te sproeien in plaats van drinkwater.

Hoe?
Afkoppelen betekent dus dat regenpijpen, dakgoten en straatputten van het riool worden gehaald. Ze kunnen aangesloten worden op een zogenaamd regenwaterriool of infiltratieriool. Dit gaat niet naar de zuivering en geeft water de kans om de bodem in te zakken.
Andere opties zijn een wadi, regenton, infiltratiekratten of een regenwaterbuffer.

Voorbeelden

Klik hier om alvast ideeën op te doen van wat er mogelijk is!

© 2019 Duurzaamrhenen.nl