Wat kunt u doen?
De gemeente Rhenen is al bezig met het aanpassen van de leefomgeving. Voorbeelden hiervan staan onder de pagina “overheid”. Maar als gemeente kunnen wij het niet alleen. We hebben ook u nodig. Met uw bijdrage helpt u om overlast door weersextremen te voorkomen. Maak van water uw vriend in plaats van uw vijand en kijk hoe u water kunt hergebruiken. Door het aanbrengen van meer groen helpt u ook de biodiversiteit.
Er zijn heel veel mogelijkheden waar u zelf mee aan de slag kunt. Rechts kunt u een inspiratie document downloaden en hieronder vindt u meer informatie over de app Kli-Maatje en de Groen-Blauwe brigade.
De app: Kli-Maatje
Met kli-maatje kunt u berekenen hoe goed uw woning is voorbereid op de weersextremen. Door uw adres te selecteren en de keuzelijst met maatregelen in te vullen krijgt u een klimaatlabel. Daarnaast krijgt u advies over welke maatregelen u nog kunt uitvoeren. Deze maatregelen zijn specifiek voor uw adres.
U gaat naar kli-maatje door op onderstaande afbeelding te klikken.
Utrechtse Heuvelrug tuinen
Maak uw tuin onderdeel van het nationaal park! Door het aanleggen van een Heuvelrug tuin, draagt u niet alleen bij aan klimaat. Uw tuin past ook beter bij de omgeving. In een Heuvelrug tuin is minstens 60% groen, er is veel ruimte voor vogels en insecten en het is beter voor uw gezondheid.
Meer weten of meedoen aan het project? Klik dan op onderstaande afbeelding.
De Groen-Blauwe brigade
De Groen-Blauwe brigade helpt inwoners van Rhenen bij het afkoppelen van hun woning of bedrijf. In 2020 zal de brigade beginnen.
Wat is afkoppelen?
Normaal gesproken wordt regenwater via dakgoten, regenpijpen en straatputten naar het riool gevoerd. Hier wordt het schone regenwater gemengd met vies afvalwater en gaat het naar de zuivering. De zuivering maakt het water schoon. Om schoon regenwater eerst vies te maken, om het vervolgens weer schoon te maken is zonde.
Door regenwater niet in het riool te laten stromen, maar ‘af te koppelen’ van het riool, gaat er minder water naar de zuivering. Een ander voordeel is dat het riool minder snel vol zit bij een hevige regenbui. Waardoor de kans op wateroverlast kleiner wordt. Wanneer het regenwater wordt opgeslagen (bv. in een regenton), kan dit later gebruikt worden. Bijvoorbeeld tijdens een droge periode om te sproeien (i.p.v. drinkwater uit de kraan).
Hoe?
Afkoppelen betekent dus dat regenpijpen, dakgoten en straatputten van het riool worden gehaald. Ze kunnen aangesloten worden op een zogenaamd regenwaterriool of infiltratieriool. Dit gaat niet naar de zuivering en geeft water de kans om de bodem in te zakken.
Andere opties zijn een wadi, regenton, infiltratiekratten of een regenwaterbuffer.
Voorbeelden
Klik hier om alvast ideeën op te doen van wat er mogelijk is!
Vragen?
Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente.
Nieuwsberichten
Wilt u weten welke duurzame activiteiten er in Rhenen georganiseerd worden? Kijk dan bij de nieuwsberichten.