Aardgasvrij wonen in 6 stappen

 

 1. Controleer de isolatie van de woning
  Het is belangrijk om te weten hoe goed uw woning is geïsoleerd. Controleer de dikte van de isolatie van het dak, buitenmuren en de vloer van de begane grond. Controleer ook het soort glas in de ramen.
 2. Verbeter de isolatie
  U weet nu of uw woning goed geïsoleerd is en waar de punten zitten die beter kunnen. U kunt daar meteen mee aan de slag gaan. Of aanpassen bij een verbouwing in de toekomst (zoals bv. dakisolatie plaatsen bij een dakrenovatie).
 3. Controleer en verbeter de ventilatie van de woning
  Goede ventilatie is van belang voor de gezondheid, toch is in veel woningen de ventilatie onvoldoende. Hoewel een ‘ventilatiesysteem’ energie kost, is het geen verspilling, want het voelt prettiger aan in huis.
 4. Controleer de radiatoren
  Niet alle verwarmingen zijn geschikt voor verwarmen op lagere temperatuur. Wilt u nieuwe tegels, laminaat of vloerbedekking leggen op de begane grond? Kijk dan naar de mogelijkheden voor vloerverwarming. Dit werkt goed combinatie met verwarmen op lage temperatuur.
 5. Elektrisch koken
  Elk jaar vormt koken op gas ongeveer 2 tot 3 procent van het gasverbruik. Daarom is elektrisch koken een van de laatste stappen. Kies bij een nieuwe keuken wel meteen voor elektrisch koken of koken op inductie.
 6. Vervang de cv-ketel door duurzame verwarming
  Wanneer uw huis goed genoeg is geïsoleerd, bent u klaar om aardgasvrij te wonen! Controleer voordat u aan de slag gaat het warmteplan voor uw wijk bij de gemeente. Zo voorkomt u verassingen.

Zonnepanelen kunnen altijd!
Op elk moment tijdens deze stappen kunt u zonnepanelen kopen. Maar is uw dak binnenkort toe aan vernieuwing? Dan kunt u dit beter eerst doen en daarna pas zonnepanelen kopen. Heeft u een beperkt budget? Dan kunt u beter eerst isoleren. Met isoleren bespaart u meer CO2 doordat u minder gas verbruikt. Gas is duurder dan elektriciteit, dus uw energierekening gaat sneller omlaag.

– Meer lezen over wonen zonder aardgas.

© 2019 Duurzaamrhenen.nl