Snelle bespaartips

 

Energie besparen gaat om meer dan verbouwen of allerlei aanpassingen maken in een woning. Het is ook een kwestie van doen en laten, zonder dat u enorm veel geld hoeft uit te geven. Bijvoorbeeld door slim te verwarmen, korter te douchen en door te kiezen voor energiezuinige apparaten. Vaak is het een kleine moeite om hierop te letten en gaat het vaak om kleine bedragen per tip. Maar bij elkaar opgeteld hebben deze slimme besparingen een positieve invloed op uw energierekening en CO2-uitstoot.

Verwarming

controller-78445_960_720Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn! Door slim te verwarmen kunt u snel en makkelijk besparen op uw energiekosten.
– Door de verwarming ’s nachts op 15 graden in plaats van op 17 graden in te stellen, bespaart u elk jaar al snel €100,00. Het is een fabel dat de verwarming dan ’s ochtends meer energie nodig heeft om op te warmen. Kiest u ervoor om de verwarming een uur voordat u gaat slapen al op 15 graden te zetten? Dan bespaart u elk jaar nog eens €20,00 extra.
– Met thermostaatknoppen kunt u in iedere kamer de temperatuur regelen. U kunt er ook voor kiezen alleen de ruimtes waar u veel bent te verwarmen. Verwarm uw slaapkamer bijvoorbeeld niet. Met een kruik of elektrische deken warmt uw bed ook lekker op.
– Met radiatorfolie verliest uw verwarming minder warmte en hoeft de cv-ketel niet zo hard te stoken. U koopt radiatorfolie bij de doe-het-zelf-zaak en plakt het heel makkelijk zelf achter de verwarming. Per vierkante meter radiatorfolie bespaart u jaarlijks ongeveer €9,00.

Stop de tocht

Energie besparen in een tochtig huis? Dat valt vaak niet mee. Door tocht voelt het kouder in huis. Daardoor gaat de verwarming een graadje hoger gaat en de energierekening stijgt. Wat goed helpt, is het dichtmaken van naden en kieren. Dit kunt u makkelijk zelf met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Een deurdranger zorgt ervoor dat deuren automatisch dicht gaan en ook een brievenbusborstel helpt. Zo heeft u een prettige temperatuur in huis, hoeft de verwarming geen graadje hoger en bespaart u elk jaar ongeveer €50,00 verwarmingskosten.

Wassen

U kunt beginnen met het kopen van een energiezuinige wasmachine. Deze gebruikt minder stroom en heeft een eco-programma om energie te besparen. Ook kunt u op 30 graden wassen in plaats van op 40 graden. De was wordt net zo schoon en dit is ongeveer 30% zuiniger. Dit is een tip onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’, want het levert elk jaar €5,00 op. De temperatuur van 60 graden verlagen naar 40 graden levert meer op, zo’n €20,00.
Was ook altijd met een volle trommel. U hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor u per kilo minder energie gebruikt.

Drogen

DrogenGebruikt u de waslijn in plaats van de droger om uw kleren te drogen? Dan bespaart u energie in de buitenlucht. Deze tip scheelt snel zo’n €25,00 op de jaarnota voor energie. Gebruikt u toch liever de droger voor bijvoorbeeld de handdoeken, kies dan voor een wasprogramma dat ook centrifugeert. Dan hoeft de droger minder hard te werken en gebruikt hij minder energie.

Televisie

We zitten bijna een kwart van ons leven voor de televisie. Dus is het slim om na te denken over hoe u kunt besparen op het stroomgebruik van uw televisie. Hierbij kunt u denken aan het kiezen van het juiste scherm. Led-lcd televisies zijn het meest energiezuinig, lcd-televisies en plasmatv’s zijn minder zuinig. Ook de grootte van het scherm is belangrijk voor het stroomverbruik. Een klein scherm gebruikt namelijk minder stroom. Een tip die elk jaar ongeveer €20,00 kan schelen op uw energierekening.

Sluipverbruik

SluipverbruikEen andere tip om energie te besparen op elektrische apparaten is het uitschakelen van de apparaten. Niet op stand-by (want: sluipverbruik), maar helemaal uit. Een apparaat dat op stand-by staat gebruikt namelijk nog steeds stroom. Dit geldt voor de televisie, lichten, computers, wasmachine en droger. Altijd wanneer er nog een klein lichtje knippert of brandt, is het apparaat niet helemaal uit. Een gezin is elk jaar zo’n 450 kWh (ongeveer €100,00) kwijt aan stand-by gebruik. Door deze apparaten helemaal uit te zetten kunt u energie besparen en daarmee ook uw energierekening lager maken.

De apparaten die misschien het minst de aandacht trekken, maar ook grote sluipverbruikers zijn, zijn opladers. Heeft u bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel? Dan kan deze de nodige stroom kosten, zonder dat het opvalt. Staat de elektrische tandenborstel toevallig altijd op een vaste plek in de badkamer? In de oplader, die in het stopcontact zit? Dan gebruikt de oplader dag en nacht stroom, terwijl dit niet hoeft. Zonde van uw geld. Energie besparen kan dus ook door opladers niet standaard op apparaten aan te sluiten.

Douchen

DouchenDoor een korte douche te nemen in plaats van uitgebreid te badderen kunt u veel warm water besparen. Een leuke douchetimer of -coach kan u eraan helpen herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
Ook kunt u een thermostaatkraan en waterbesparende douchekop kopen. Een douchekop die maximaal 7L per minuut doorlaat bespaart veel (warm) water vergeleken met een ‘comfort-douche’ (14 tot 18L per minuut). Door nieuwe technieken ervaart u hetzelfde gemak als met uw oude douchekop, maar dan met 40% minder water en gas. De besparing kan elk jaar stijgen tot €65,00, een energiebesparende douchekop zal zijn aankoop dus snel terugverdienen.
Gaat u de badkamer verbouwen? Dan kunt u ook kijken naar een Warmte Terug Win systeem. Er zijn WTW-installaties die de warmte van douchewater terugwinnen. Hiermee hoeft de cv-ketel minder hard te werken om het water op te warmen.

Warm water

We gebruiken warm water niet alleen om te douchen. Op warm water uit de kraan kunt u ook energie besparen. Laat bijvoorbeeld de warmwaterkraan niet langer of harder stromen dan nodig. Ook kunt u een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer op de keukenkraan (laten) plaatsen om water te besparen. Daarnaast is het energiezuiniger om een waterkoker te gebruiken in plaats van een kokendwaterkraan.

Energielabel A (+++)

Energiezuinige apparaten, te herkennen aan het ‘energielabel A’ (+++), helpen om energie te besparen. Op het energielabel staat ook hoeveel stroom het apparaat elk jaar gebruikt in kWh. Bij het kopen van nieuwe apparaten is het dus handig hier goed op te letten. Heeft u een koelkast of vriezer die al langer dan 10 jaar meegaat? Dan kunt u deze vervangen door een nieuw, zuiniger apparaat. Uw besparing kan stijgen tot wel €200,00 op jaarbasis.

Spaarlampen

Spaarlamp3Heeft u nog gloeilampen in huis? Vervang deze dan door energiezuinige led- en spaarlampen. Begin met de lampen die u vaak aan heeft. Als u alleen nog maar spaarlampen gebruikt, bespaart dit elk jaar ongeveer €60,00. Probeer ook daglicht zo goed mogelijk te benutten. Doe daarnaast lampen uit wanneer u een ruimte verlaat, al is het maar voor korte tijd. Dit scheelt op uw verbruik.

Stop met overladen

OverladenEnergie besparen zit ‘m dus al in de kleine dingen en uw dagelijkse routines. Korter douchen, lampen uit doen, volle wasjes draaien, etc. Als afsluiter willen we u nog een laatste tip meegeven: stop met overladen!
Er wordt vaak gekozen om apparaten ’s nachts op te laden. Denk hierbij aan uw mobiel en/of laptop. Deze apparaten zijn meestal al na een paar uur opgeladen. Blijven ze daarna toch de hele nacht aan de oplader liggen? Dan gebruiken ze evenveel stroom als tijdens het opladen. Stroom die niet meer nodig is om te laden, maar waar u wel voor betaalt.
Dit kan u een hoop onnodige kosten geven. Dus stopt u uw telefoon voor het slapen gaan in het stopcontact? Dan kost dit een hoop onnodige euro’s! Laad uw apparaten op een ander moment op, uw energiebesparing zal zeker stijgen.

© 2019 Duurzaamrhenen.nl