Subsidies en vergoedingen voor energiebesparende maatregelen

 

Investeringssubsidie duurzame energie

Het RVO heeft een investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) opgezet. Deze subsidie is een vergoeding voor woningeigenaren en bedrijven, wanneer ze zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en/of pelletkachels willen kopen. De subsidie is geldig tot en met 31 december 2020. Op de website staat een lijst met apparaten die geschikt zijn voor de subsidie.

 

Duurzaamheidslening

U kunt bij de gemeente een lening aanvragen om maatregelen voor energiebesparing te betalen. U vraagt de lening aan voordat het werk is gedaan, met informatie uit offertes. De voorwaarden voor de duurzaamheidslening staan op de website van de gemeente. Hier kunt u de lening ook aanvragen. De rente die u betaalt over deze lening is voor de meeste woningeigenaren aftrekbaar in box 1 van de belasting over uw inkomen (inkomstenbelasting). Vragen hierover kunt u stellen bij de belastingdienst of uw belastingadviseur.

 

Laag BTW bedrag voor isolatiewerkzaamheden

Gaat u aan de slag met het isoleren van uw woning? Dan is het in uw voordeel om even goed naar de rekening te kijken. De arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal vallen namelijk onder het 9%-tarief. Dit kan zo’n 1300 euro schelen op de complete isolatie van een eengezinswoning. Voor sloopwerkzaamheden en het materiaal geldt wel het standaard 21%-tarief.

 

BTW op zonnepanelen terug krijgen

Met zonnepanelen op uw dak, bent u in een soort mini-energiebedrijfje en dus ‘ondernemer’. Koopt u zonnepanelen, dan kunt u de BTW (21%) op de koop en installatie terugvragen bij de belastingdienst. Dit is heel simpel te doen en op de website van Milieu Centraal. Hier staan een aantal handige stappen die u kunt volgen.

 

© 2019 Duurzaamrhenen.nl