10 top maatregelen

 

De volgende 10 topmaatregelen verhogen het wooncomfort en de waarde van het huis. Met het oog op de stijgende gas prijzen, zijn deze topmaatregelen ook voordelig voor uw energierekening. Want een goed geïsoleerde woning heeft minder stookkosten.

1. Vloerisolatie

Huizen zonder vloerisolatie verliezen veel warmte, waardoor de cv-ketel harder moet stoken en veel gas verbruikt. Door het aanbrengen van vloerisolatie verbruikt u gemiddeld 320 m3 minder gas. Dit scheelt elk jaar ongeveer 250 euro op de energierekening. Omdat u minder gas verstookt, is er gemiddeld 600 kilogram minder CO2-uitstoot. Vloerisolatie is dus goed voor het milieu, maar het heeft nog meer voordelen, want het verhoogt ook uw wooncomfort. U heeft warmere voeten, minder last van tocht en grote temperatuurschommelingen. Ook helpt vloerisolatie tegen vocht vanuit de kruipruimte en tegen schimmelproblemen.

Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1900 euro, wat de terugverdientijd ongeveer 8 jaar maakt.
– Meer lezen over wat de kosten, eisen en voordelen kan op isolatie.net.
– Wilt u meer advies over de mogelijkheden voor uw woning? Bel/mail met het Energieloket.
– Meer lezen over vloer- en bodemisolatie.

Weinig rente op uw spaarrekening? Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een deposito spaarrekening
2. Spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte is, zeker bij oudere huizen, vaak slecht (of helemaal niet) geïsoleerd. Het is vrij simpel om een spouwmuur te laten opvullen met isolatiemateriaal. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur ongeveer 800 euro. Daarmee bespaart u elk jaar zo’n 260 euro, in 4 jaar heeft u de investering dus terugverdiend! Via het Energieloket kunt u navragen wat spouwmuurisolatie voor uw woning kost.
Spouwmuurisolatie heeft bijna dezelfde voordelen als vloerisolatie. Uw woning voelt prettiger aan doordat de muren minder kou afgeven. Ook stookt u minder gas, dus het is beter voor het milieu!
– Meer lezen over spouwmuurisolatie.

Weinig rente op uw spaarrekening? Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 11 procent op een deposito spaarrekening.
Spouwmuurisolatie4

 

 

 

3. Dakisolatie

Omdat warme lucht opstijgt, vormt een niet geïsoleerd dak een van de grootste energieverspillers van uw woning. De warmte die een dak zonder isolatie verliest, leidt tot hoge kosten. Op een verwarmde zolder, kunt u na het isoleren elk jaar gemiddeld 700 euro besparen op uw energierekening. Naast het grote financiële voordeel, heeft dakisolatie dezelfde voordelen als vloer- en spouwmuurisolatie. Uw woning voelt prettiger aan en het is beter voor het milieu.
Er zijn verschillende vormen van dakisolatie. Ontdek welke optie voor uw woning het beste is en vraag advies bij het Energieloket.
– Meer lezen over dakisolatie.

De winst van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een deposito spaarrekening.
Dakisolatie kosten2

4. Glas vervangen

Besparing gas per type glas. Ook gewoon dubbel glas laat warmte door. Daarom is er Hoog Rendement glas ontwikkeld. Dit glas bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een ruimte: de spouw. In de spouw zit droge lucht (bij HR of HR+ glas) of een edelgas (bij HR++ of triple glas). Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Daarom laten HR++ en triple glas minder warmte door. Zij zijn tegenwoordig de standaard voor nieuw glas.
Triple glas, ook wel HR+++, driedubbel glas of HR++ drievoudig glas genoemd, is wat duurder dan HR++ glas maar isoleert het beste. Deze isolatiewaarde is te zien in de afbeelding rechts (de U-waarde).

Kiezen voor nieuw glas maakt uw woning prettiger en u verliest minder warmte. Via het Energieloket kunnen wij u adviseren. Over welke optie is voor uw woning het meest geschikt en hoeveel bespaart u daarmee op uw gasverbruik.
– Meer lezen over het vervangen van uw glas.

Isolerend glas levert een winst op vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een deposito spaarrekening.
Vergelijking doorlating in temperatuur van oud enkel glas, dubbel glas, HR Glas en driedubbel Glas

5. Kozijnen vervangen

Kozijnen isolatieTriple glas is soms te dik of te zwaar om in de ‘draaiende’ kozijnen te passen die veel woningen hebben. U zult dan nieuwe kozijnen moeten kopen. HR++ glas kan bijna altijd in uw oude kozijnen geplaatst worden. Toch is het nuttig om de oude kozijnen meteen te vervangen voor nieuwe isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Daarmee heeft u in een keer de beste isolatie voor uw ramen. Goede isolerende kozijnen zijn er in allerlei materialen. Heeft u een kozijn gekozen? Dan kunt u aan de isolatiewaarde zien of de kozijnen voldoende isoleren. Heeft uw kozijn een U-waarde van 1,3 W/m2K of minder, dan zit u goed.
– Meer lezen over isolerende kozijnen.

6. Ventilatiesysteem plaatsen

Tocht in huis is niet prettig. Om tocht te voorkomen kunt u naden en kieren dicht maken met tochtstrippen of ander materiaal. Maar let hierbij goed op de ventilatie. Vuile lucht moet uw woning uit kunnen en schone lucht moet naar binnen kunnen. Dit is belangrijk voor uw gezondheid.
Ventileren is dus belangrijk, maar door ventilatie verliest uw woning warmte. Een kwart van de stookkosten geven we uit aan het opwarmen van de nieuwe, koude lucht. Door te kiezen voor een warmte terugwin systeem kunt u energie besparen. Ook kunt u kiezen voor een ventilatie warmtepomp. Wilt u weten welk systeem voor u geschikt is? Vraag advies op maat bij ons Energieloket.
– Meer lezen over ventilatiesystemen.

7. Zonnepanelen plaatsen

zonnepanelen1Steeds meer Nederlanders schaffen zonnepanelen aan, ondertussen liggen ze op ruim een half miljoen huizen. Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen. Uw woning krijgt een positiever energielabel waardoor de waarde stijgt. Ook zijn zonnepanelen goed voor het milieu en het terug leveren van stroom levert geld op. In onze gemeente is minstens de helft van het dakoppervlak geschikt voor het opwekken van zonne-energie.

Wilt u weten of uw dak ook geschikt is? Op www.zonatlas.nl ziet u gratis en onafhankelijk de berekende zonne-energiepotentie van uw dak. De berekening laat zien hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Ook laat hij zien wat het oplevert én hoe snel u uw investering terugverdient. Met de groene stroom van uw eigen zonnepanelen helpt u mee aan het vergroten van de schone energievoorziening. Doet u mee?
Heeft u geen mogelijkheden om zonnepanelen op uw huis te plaatsen, maar wilt u wel groene stroom van zonnepanelen? Bel of mail dan naar het Energieloket voor meer informatie over de burger zonnecentrale en ValleiEnergie.
– Advies op maat via het Energieloket
– Meer lezen over zonnepanelen.

8. Zonneboiler plaatsen

ZonneboilerZonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zetten zonne-energie om en zorgen zo voor warm water. Met een zonneboiler bespaart u bijna de helft van uw energieverbruik voor warm water. Daarnaast vormt het een andere (milieuvriendelijke) mogelijkheid voor aardgas. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. In de zomer levert een zonneboiler bijna al het warme water. In de winter lukt dit niet. Dan springt de combiketel of warmtepomp bij en zorgt die voor warm water.

Voor de aanschaf van een zonneboiler kunt u tot 2021 subsidie krijgen. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type zonneboiler en ligt tussen de 500 en 2200 euro.
Er bestaan twee verschillende types zonneboilers: de vlakkeplaat-collector en de vacuümbuiscollector. Wilt u weten welke zonneboiler het beste bij u past? Neem contact op met ons Energieloket of kijk op www.huisvolenergie.nl/maatregelen/zonneboiler
– Meer lezen over een zonneboiler.

9. CV-ketel vervangen

Energielabel1Bent u toe aan een nieuwe cv-ketel? Dan was een HR-combiketel de standaard. HR-combiketels hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas. Zeker wanneer u de combiketel samen met een slimme thermostaat gebruikt.
De nieuwe standaard is verwarmen zonder aardgas. U kunt daarmee beginnen door een (nieuwe) HR-combiketel te combineren met een hybride warmtepomp. Deze werkt op elektriciteit en vervangt voor een deel de functie van de ketel. De warmtepomp verwarmt het huis wanneer het buiten 4 graden of warmer is. Beneden de 4 graden, slaat de HR-combiketel aan. Met een hybride warmtepomp verbruikt u minder gas.
– Meer lezen over een hybride warmtepomp.

Bent u nog niet toe aan een (hybride) warmtepomp en kiest u daarom liever voor een zuinige HR-combiketel? Kijk dan goed naar een duurzame optie. Hierbij kunt u letten op de ruimte voor warm water en de energiezuinige instellingen van de ketel. Dit zijn instellingen zoals een lagere temperatuur van het cv-water, een eco-stand voor warm water en een zuinige stand van de cv-pomp.
– Meer lezen over cv- en combiketels.

10. Warmtepomp plaatsen

WarmtepompBent u eraan toe om helemaal van het aardgas af te gaan? Dan kan dat met een compleet elektrische warmtepomp. Een warmtepomp doet alles wat een cv-ketel ook doet, maar dan duurzamer. Uw CO2-uitstoot voor de verwarming daalt 35 tot 50 procent. Een warmtepomp is een soort omgekeerde koelkast, hij haalt warmte uit de buitenlucht of bodem. Deze warmte slaat de pomp op in een buffervat en gebruikt hij voor de verwarming en/of warm water.

Uw woning is geschikt voor een warmtepomp wanneer deze goed geïsoleerd is. Daarnaast is het de beste keus om de pomp te combineren met vloer- of wandverwarming en/of speciale verwarmingen.
– Kijk op www.ErvaringenMetEnergie.nl/warmtepomp naar ervaringen van mensen die ook een warmtepomp installeerden.
– Meer lezen over het plaatsen van een waterpomp.
– Vraag advies op maat op ons Energieloket

Meer informatie

Meer lezen over de verschillende maatregelen? Kijk dan op:

u
Welke isolatiemaatregelen nodig zijn in uw woning hangt af van de isolatie die al aanwezig is. Daarom is het belangrijk om te controleren welke isolatie er nu al in uw woning zit. Dit hangt af van het bouwjaar van de woning en de aanpassingen die vorige bewoners eventueel al hebben aangebracht. U kunt dit nakijken in (ver)bouwtekeningen, navragen bij de vorige bewoners of u kunt een isolatiedeskundige inschakelen.

 

u
Het is lastig om de kosten en baten van energiebesparende maatregelen goed af te wegen. Om te helpen heeft Milieu Centraal een rekenmethode ontwikkeld die een realistische schatting van de kosten en baten van een energiebesparende maatregel. Bij deze methode, wordt de energiebesparende maatregel vergeleken met de rente op een deposito spaarrekening. De rente is momenteel zeer laag, dus een maatregel levert altijd meer op! 

© 2019 Duurzaamrhenen.nl