Wat is de energietransitie?

 

De energietransitie

Een transitie betekent een verandering. Een overgang naar een nieuwe manier van werken of doen.
De energietransitie staat voor een overgang van energiebronnen. Nu komt onze energie voornamelijk van fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld gas, kernenergie en steenkolen. Dit gaan we veranderen naar groene (duurzame) energie. Dit is energie vanuit de zon, wind, biomassa en water.

Naast het loskomen van de fossiele brandstoffen gaat de energietransitie ook over energieneutraal worden. Dit betekent dat we niet meer energie verbruiken, dan dat we zelf opwekken. Bijvoorbeeld een energieneutrale woning wekt zijn eigen stroom op en is niet afhankelijk van andere stroomleveranciers. Dus alleen een verandering van energiebron, is voor de energietransitie niet genoeg. Er is ook aandacht nodig voor bijvoorbeeld energie besparen, duurzaam verwarmen en elektrische voertuigen.

 

Waarom

Er zijn verschillende redenen voor de energietransitie naar andere energiebronnen.

  • Fossiele brandstoffen zijn schadelijk voor het milieu. Bij het verbranden en verkrijgen van deze brandstoffen komt veel CO2 vrij.
  • Fossiele brandstoffen zijn steeds minder beschikbaar. Het duurt miljoenen jaren voor deze stoffen om te ontstaan. Wij gebruiken ze veel sneller, dus raken ze op.
  • Door de verbranding van fossiele brandstoffen komt ook fijnstof vrij. Dit zorgt voor een vervuiling van de lucht en jaarlijks voor miljoenen doden.

 

Uitdagingen

De energietransitie brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Huizen en bedrijfspanden zullen veranderingen ondergaan voor groene (duurzame) energie. Groene (duurzame) energie wordt op een andere plek opgewekt. Het is meestal een lokale bron, fossiele brandstoffen niet. Dit vraagt om een andere manier van aanpak. Er is bijvoorbeeld plek nodig om groene (duurzame) energie op te wekken. Er zijn meer en andere kabels nodig om deze energie te vervoeren. En er is nog veel in ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld manieren om zonne-energie op te slaan.

De Rijksoverheid heeft een plan gemaakt voor de energietransitie in Nederland. Hierover kunt u meer lezen onder het kopje overheid.

iStock – Claudia_C

Vragen?

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente. 

Nieuwsberichten

Wilt u weten welke duurzame activiteiten er in Rhenen georganiseerd worden? Kijk dan bij de nieuwsberichten. 

© 2020 Duurzaamrhenen.nl