Subsidies en vergoedingen voor ondernemers

 

Als ondernemer kunt u gebruik maken van verschillende financiële regelingen. De overheid steunt ondernemers wanneer zij gebruik willen maken van energiebesparende maatregelen in hun bedrijf. Er zijn verschillende financiële mogelijkheden zoals:

Energie-investeringsaftrek (EIA): geeft een belasting voordeel bij het investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Ook isoleren of zonnepanelen vallen hier bijvoorbeeld onder. De ‘EIA’ levert u gemiddeld 11% voordeel op. Daarnaast is uw lagere energierekening een extra voordeel.
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): een vergoeding bij het kopen van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel. Ieder apparaat heeft een eigen subsidiebedrag. De bedragen zijn te vinden op de website van het RVO.
Stimulering Duurzame Energieproductie SDE+: deze regeling is voor bedrijven die hernieuwbare energie gaan produceren. Er zijn vijf soorten: biomassa, geothermie, water, wind en zon. Wanneer een bedrijf de SDE+ gebruikt, mag dit bedrijf geen EIA of ISDE meer aanvragen.
Regeling Groenprojecten: wilt u investeren in een groen-project (zonnepanelen voor uw bedrijf vallen hier ook onder)? Dan kan de bank u door de regeling groenprojecten een lening voor een lager rentetarief geven. Om recht te hebben op de lening heeft u een groenverklaring nodig. Deze groenverklaring kunt u bij de bank aanvragen.

Er zijn nog meer financiële regelingen en mogelijkheden bij de belasting om duurzame energievoorziening aan te moedigen. Een overzicht hiervan kunt u vinden bij de subsidiewijzer voor gebouwen.

© 2019 Duurzaamrhenen.nl