Energiebesparende tips voor bedrijven

 

Vaak denken ondernemers wel te weten waar het grootste gedeelte van het energieverbruik op kantoor naar toe gaat. De verwarming staat bijvoorbeeld altijd hoog, dus daar zal die hoge rekening wel door komen. Maar volgens VNO-NCW blijkt na een energie-check regelmatig dat de oorzaken toch ergens anders liggen. Daarom willen we hierbij een aantal tips geven waar u aandacht aan kunt geven binnen uw bedrijf.

1. Bewust van stroom gebruik

Begrijpen hoeveel stroom de apparaten van uw bedrijf gebruiken is zeer belangrijk. Dan weet u waar het geld echt naartoe gaat. Zo kan u in de zomer veel energie (en geld) gebruiken voor een airco. Maar als de ramen dan ook open staan, verliest u de koelte en is het weggooien van uw geld. Er zijn verschillende (gratis) hulpmiddelen om te berekenen hoeveel stroom u gebruikt.

2. Bewustwording bij het personeel

De meest goedkope oplossing, die direct zorgt voor resultaat, is: het gedrag op kantoor. Veel mensen gaan buitenshuis anders om met energie dan thuis. Dus ook op kantoor gaan sommigen hier achteloos mee om. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw personeel het licht uit doet wanneer ze weggaan of een ruimte niet gebruiken. Of als de verwarming of de airco aanstaat, zorg dan dat ramen en deuren dicht blijven. Simpele gedragshandelingen die voor u als ondernemer flink kunnen schelen op de energierekening.

3. Thuis werken

ThuiswerkenDoor niet op kantoor te zijn bespaart u natuurlijk energie. Een ander voordeel is dat u of uw personeel ook niet hoeft te reizen. Hiermee bespaart u tijd en geld. En: geen vervuiling van het milieu door de reis. Gelukkig wordt werken buiten een kantoor steeds makkelijker!

 

4. Led lampen

LedverlichtingLED-lampen geven al lang niet meer alleen maar ongezellig wit licht. Door de kwaliteit en lichtkleur van moderne LED-lampen, is gezellig licht met deze energiezuinige lampen geen probleem meer. Ze kunnen goed tegen kou, hebben geen opwarmtijd en kunnen prima tegen vaak aan- en uitschakelen.
LED-lampen zijn niet duur en de terugverdientijd ligt tussen de 0,5 en 2 jaar. Gebruik van deze LED-lampen levert een besparing op tot 80%. Een LED-lamp is zuiniger dan een spaarlamp en er zitten geen giftige stoffen in. Daarnaast heeft een bedrijf vaak ruimtes waar het licht altijd aan staat maar waar niet altijd iemand is. Denk hierbij aan de berging, toilet of vergaderzaal. Het is aan te raden om in deze ruimtes te werken met bewegingssensoren of een infrarood aanwezigheidssensor.

5. Energiezuinige apparaten

Naast een printer, staat een kantoor vaak vol met allerlei apparaten die iedereen nodig heeft. Zakelijke apparaten hebben meestal nog geen energielabel, maar toch kunt u hier nog wel energie op besparen. Denk hierbij aan sluipverbruik. Maar ook aan vaatwasmachines, koelkasten, muziekinstallaties en beamers, waarvoor wel energielabels gemaakt zijn.

6. Controleer de klokthermostaat

De klokthermostaat regelt de temperatuur in het kantoor. Bij veel bedrijven is de thermostaat jaren terug in de goede stand gezet. Controleer daarom regelmatig of deze nog de goede buiten- en binnen temperatuur meet. Controleer ook of hij op de goede stand staat voor de bedrijfstijden en het seizoen (zomer of winter).

7. Isoleren

Isoleren bedrijfEr zijn veel mogelijkheden om een bedrijf of kantoor goed te isoleren. Er zijn veel oplossingen die redelijk makkelijk aan te brengen zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarmingen plaatsen en de cv-leidingen in onverwarmde ruimtes isoleren. U kunt ook deurdrangers plaatsen of zorgen voor tochtstrips bij deuren en ramen. Meer over het isoleren van een gebouw kunt u lezen bij de 10 topmaatregelen.

 

 

8. Noteer de meterstanden

meten is wetenDoor regelmatig de meterstanden op te schrijven, ontdekt u hoeveel energie uw bedrijf gebruikt. Wat is de invloed van het seizoen op uw gebruik? Hoe zit het met gebruik binnen en buiten kantoortijden? En wat is het resultaat van een energiebesparende maatregel? Aan de meterstanden kunt u dit zien.

 

9. Gebruik een tijdschakelaar bij opladen

Maakt u op kantoor gebruik van veel apparaten die regelmatig worden opgeladen? Dan is het handig om eens te bekijken wanneer het beste moment is om deze apparaten op te laden. Heeft u zonnepanelen? Probeer dan zo veel mogelijk op te laden wanneer de zon schijnt. Heeft u geen zonnepanelen maar wel een avond- of nachturen tarief bij uw energiebedrijf? Dan kan het in uw voordeel zijn om zo veel mogelijk ’s nachts te laden. Beide mogelijkheden zijn te regelen met tijdschakelaars.

10. Zonnepanelen kunnen altijd!

zonnepanelen2U moet altijd keuzes maken wanneer u wilt beginnen met het verduurzamen van uw bedrijf. Zonnepanelen kopen kan altijd, maar het is verstandig om vooraf goed na te denken over wanneer.
– Is uw dak binnenkort toe aan vernieuwing? Dan kunt u dit beter eerst doen en daarna pas zonnepanelen kopen.
– Heeft u een niet veel geld beschikbaar? Dan kunt u beter eerst isoleren. Met isoleren bespaart u meer CO2 doordat u minder gas gebruikt. Gas is duurder dan elektriciteit, dus uw energierekening gaat sneller omlaag.
– Maar gebruikt uw bedrijf altijd heel veel elektriciteit? Dan kan het een goede keus zijn om eerst voor zonnepanelen te kiezen.

© 2019 Duurzaamrhenen.nl