Wat kunt u doen?

 

Alleen kunt u de economie niet veranderen. Maar u kunt wel een bijdrage leveren door thuis meer circulair te denken en doen. Maak het uzelf makkelijker door de 3R-aanpak: “reduce, reuse en recycle”.

 

Reduce (verminderen)

Voorkomen is beter dan genezen. Met kleine aanpassingen is uw persoonlijke afvalberg sterk te verkleinen. Probeer minder te kopen. Dan gooit u automatisch minder weg. Drinkt u vaak water uit een plastic fles? Kies dan voor een duurzame fles. Deze kunt u vullen met kraanwater en steeds opnieuw gebruiken. Een ander voorbeeld is plastic tasjes. Koop niet bij iedere boodschap een nieuw plastic (wegwerp) tasje. Een iets duurdere boodschappentas gaat langer mee. Zo bespaart u een hoop plastic afval.

U kunt ook minderen door duurzame kleding te kopen. Deze kleding gaat langer mee. Hierdoor gooit u minder weg en koopt u minder vaak nieuw. Daarnaast kunt u letten op hoeveel eten u kookt. Wanneer u goed weegt en afmeet, kookt u niet teveel. Op deze manier gaat u voedselverspilling tegen.


Reuse (hergebruiken)

Mensen gooien veel spullen weg die eigenlijk nog bruikbaar zijn. Wat u niet meer nodig heeft, kan een ander vaak nog prima gebruiken. U kunt uw spullen wegbrengen/geven of verkopen. De kringloopwinkel, marktplaats en rommelmarkten zijn handige plekken. Ook wanneer u zelf iets wilt kopen. Vraag uzelf dan af of u per sé een nieuw product nodig heeft. Is tweedehands een optie? Dan bent u vaak ook nog eens goedkoper uit.

In plaats van vervangen, is repareren ook een goede keuze. Er komen steeds meer producten die we makkelijk kunnen repareren. Hierdoor is het makkelijk om langer met een product te doen.

Recycle (en upcycle)

Door afval te scheiden (glas, plastic, papier, blik en gft), kan dit gerecycled worden. Recycling betekent dat we grondstoffen of onderdelen van een product na verwerking opnieuw kunnen gebruiken. Upcycling is net iets anders. we hergebruiken materiaal of een product op een manier dat het meer waarde heeft. Expertsmaken bijvoorbeeld van houten pallets een tafel en van glazen poten een vaas.

Ook het apart inleveren van elektrische apparaten is belangrijk. Hier zitten vaak kostbare metalen in. Deze metalen hergebruiken is beter voor het milieu dan nieuw halen uit de natuur.

Nog meer circulair

Een circulaire economie gaat om meer dan alleen afval. Duurzame energie en het bevorderen van de biodiversiteit horen hier ook bij. Hierbij kunt u denken aan:

  •  Zonnepanelen op uw huis.
  • Boodschappen doen bij lokale producenten.
  • Paar dagen per week vegetarisch eten.
  • De auto: elektrisch, hybride of groen gas besparen brandstof.

© 2019 Duurzaamrhenen.nl