Wat kunt u doen?

 

Bij een circulaire economie is iedereen aan zet. Ook u kunt een bijdrage leveren door thuis meer circulair te denken en doen. Dit is makkelijker met de 3R-aanpak: “reduce, re-use en recycle”.

 

Reduce (verminderen)

Voorkomen is beter dan genezen. Met kleine aanpassingen is uw persoonlijke afvalberg sterk te verkleinen. Probeer bijvoorbeeld minder te kopen. Dan gooit u automatisch minder weg. Drinkt u vaak water uit een plastic fles? Kies dan voor een duurzame fles. Deze kunt u vullen met kraanwater en steeds opnieuw gebruiken. Een ander voorbeeld is plastic tasjes. Koop niet bij iedere boodschap een nieuw plastic (wegwerp) tasje. Een iets duurdere boodschappentas gaat langer mee. Zo bespaart u veel plastic afval.

U kunt ook minderen door duurzame kleding te kopen. Deze kleding gaat langer mee. Hierdoor gooit u minder weg en koopt u minder vaak nieuw. Daarnaast kunt u letten op hoeveel eten u kookt. Wanneer u goed weegt en afmeet, kookt u niet teveel. Op deze manier gaat u voedselverspilling tegen.

Voorbeelden van duurzame flessen

 

Re-use (hergebruiken)

Mensen gooien veel spullen weg die eigenlijk nog bruikbaar zijn. Wat u niet meer nodig heeft, kan een ander vaak nog prima gebruiken. U kunt uw spullen wegbrengen/geven of verkopen. De kringloopwinkel, marktplaats en rommelmarkten zijn handige plekken. Ook wanneer u zelf iets wilt kopen, vraag uzelf dan af of u per se een nieuw product nodig heeft. En zou tweedehands een optie zijn? Dan bent u vaak ook nog goedkoper uit.

In plaats van vervangen, is repareren ook een goede keuze. Er komen steeds meer producten die we makkelijk kunnen repareren. Hierdoor is de levensduur van een product gemakkelijk te verlengen.

 

Recycle (en upcycle)

Door afval te scheiden (glas, plastic, papier, blik en gft), kan dit gerecycled worden. Recycling betekent dat we grondstoffen of onderdelen van een product (na verwerking) opnieuw kunnen gebruiken. Upcycling is net iets anders. Materialen of producten worden op een manier hergebruikt zodat de waarde stijgt. Experts maken bijvoorbeeld van houten pallets een tafel en van glazen poten een vaas.

Ook het apart inleveren van elektrische apparaten is belangrijk. Hier zitten vaak kostbare metalen in. Deze metalen hergebruiken is beter voor het milieu dan deze nieuw halen uit de natuur.

Voorbeelden van upcycling

Pixabay, Wikimedia commons – JulieN2212, Flickr – Sally

Nog meer circulair

Een circulaire economie gaat om meer dan alleen afval. Duurzame energie en het bevorderen van de biodiversiteit horen hier ook bij. Hierbij kunt u denken aan:

  •  Zonnepanelen op uw huis.
  • Boodschappen halen bij lokale producenten.
  • Paar dagen per week vegetarisch eten.
  • De auto: elektrisch, hybride of groen gas besparen brandstof.

Vragen?

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente. 

Nieuwsberichten

Wilt u weten welke duurzame activiteiten er in Rhenen georganiseerd worden? Kijk dan bij de nieuwsberichten. 

© 2020 Duurzaamrhenen.nl