Wat is een circulaire economie?

 

Alles wat wij gebruiken en eten in ons dagelijks leven, komt van onze aarde. Voor voedsel, drinkwater, onderdak, kleding en (elektrische) apparaten. zijn materialen en grondstoffen nodig. Deze worden gevormd door de aarde. Ook onze voertuigen bewegen op brandstoffen dankzij de aarde.

Omdat de bevolking blijft groeien, zijn wij met steeds meer mensen. Al deze mensen gebruiken steeds meer, maar de aarde groeit niet mee. Zij kan haar materialen en grondstoffen niet sneller maken dan zij nu doet. Daarom is het belangrijk dat wij de manier waarop we omgaan met onze materialen en grondstoffen gaan veranderen. Zodat we in de toekomst ook nog een gezonde aarde hebben, met genoeg materialen en grondstoffen voor iedereen.

Dit is het doel van een circulaire economie. In een circulaire economie bestaat er geen afval meer. Afval krijgt een toegevoegde waarde en daarnaast worden producten anders gemaakt. Zodat er zoveel mogelijk materialen hergebruikt kunnen worden

Wegwerpmaatschappij

Zodra mensen ergens ‘klaar’ mee zijn, wordt een product afval. En afval zoals wij het nu kennen, heeft geen waarde. In een circulaire economie heeft afval juist heel veel mogelijkheden. Bijna alles wat er gebruikt wordt, gaan we weer opnieuw gebruiken. Een circulaire economie stapt af van de gewoonte: produceren (maken), consumeren (gebruiken) en weggooien. Dit bespaart behalve materialen en grondstoffen ook het milieu. De CO2 uitstoot vermindert, vernieuwing wordt aangemoedigd en het zorgt voor nieuwe werkgelegenheid.

Living Lab Regio Foodvalley Circulair – Samenwerkingsprogramma 2019-2022

Vragen?

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente. 

Nieuwsberichten

Wilt u weten welke duurzame activiteiten er in Rhenen georganiseerd worden? Kijk dan bij de nieuwsberichten. 

© 2020 Duurzaamrhenen.nl